4 opvallende kenmerken van narcisme

We horen tegenwoordig steeds vaker over narcisme. Dit komt wellicht omdat er een enorme narcist de president van de Verenigde Staten is geworden: Donald Trump.

Er zijn verschillende kenmerken van narcisme. Ken jij een persoon in je omgeving die narcistische gedrag laat zien? Dan voldoet deze persoon zelden aan alle criteria die aan narcisme worden gesteld. Daarom zal ik hier kort enkele opvallende kenmerken van narcisme zien die makkelijk te herkennen zijn.

Niet elke persoon die deze kenmerken laat zien, is automatisch een narcist. Het zijn vaak hele doorsnee kenmerken van personen. Bij narcisten liggen deze kenmerken dik op hun persoonlijkheid. Narcisten zien zichzelf in alles superieur ten opzichte van anderen. Ze zien zichzelf niet als narcist en zullen dit nooit toegeven. Narcisme is namelijk een psychische stoornis. Ze doen het niet bewust, het zit in hun psychen.

Hoe kun je een narcist herkennen?

Je kunt onder andere aan de volgende 4 punten een narcist herkennen:

  1. Een narcist kan niet tegen kritiek of negatieve uitspraken over hun persoonlijkheid of prestaties. Ze hebben sterk te neiging tot liegen of de waarheid te verdraaien wanneer je hen dingen vraagt die hen kwetsbaar maken of hun tekortkomingen/fouten laten zien. Hun ego laat niet toe dat ze zichzelf iets negatiefs kunnen verwijten.
  2. Ze hebben erg weinig zelfvertrouwen, ondanks dat ze zich heel groot voordoen. Ze doen zich voor als heel zelfverzekerd. Ze willen zichzelf constant bewijzen. Zowel ten opzichte van anderen als henzelf. Eigenlijk voelen ze zich juist minderwaardig. Hun gedrag is een soort afweersysteem ter zelfbescherming.
  3. Ze kunnen ontzettend zelfingenomen en verdedigend zijn. Ze pakken alles aan om hun opgeblazen maar fragile ego te beschermen. Ze zijn erg competitief, als mechanisme om zichzelf te beschermen. Daardoor kunnen ze geen fout toegeven of ‘sorry’ zeggen, maar blijven ze strijden voor de overwinning.
  4. Ze reageren woedend op een andere mening en dulden geen tegenspraak. Dit is een erg narcistisch kenmerk. De woede-uitbarstingen kunnen zeer heftig zijn. Dit doen ze als reactie in momenten dat ze pijn, angst of schaamte voelen. “Ik ben niet dom, dat ben jij.” Of: “Het is niet mijn schuld, het is jouw schuld”.

Herken je deze punten? Ontdek hier wat een narcist doet als je hem of haar negeert.