Wat is een nekhernia?

Een nekhernia is een opzwelling van de tussenwervelschijven in de nek. Tussen wervels zitten een soort stootkussentjes die de wervels soepel laten bewegen en schokken op kunnen vangen, maar een uitpuiling van zo’n tussenwervelschijf kan gaan drukken op zenuwen in de nek. In dat geval spreekt men van een nekhernia. Welke symptomen horen hierbij? Een nekhernia gaat vaak gepaard met een brandende of snijdende pijn in één arm. De pijn is bijna constant aanwezig. Daarnaast kan je last hebben van pijn in je nek, gevoelloosheid of tintelingen in de arm en minder kracht in het ledemaat.

nekhernia

Diagnose

Een huisarts kan vaststellen of er sprake is van een nekhernia. Er hoeft geen foto gemaakt te worden want een nekhernia is niet te zien met behulp van röntgenstraling. Als behandeling kan je arts een aantal dingen voorschrijven. Je kunt beginnen met het innemen van pijnstillers als paracetamol en ibuprofen, diclofenac of naproxen. Als de pijn te erg is kan je huisarts een sterkere pijnstiller voorschrijven. Ook kan de arts een middel tegen zenuwpijn aanraden. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Vaak beginnen ze na enkele dagen te werken. Het is belangrijk om zoveel mogelijk van je dagelijkse bezigheden te blijven doen in het geval van een hernia. Dat kan moeilijk zijn door de pijn, maar helpt wel in het herstelproces.

nekhernia

Prognose

Een nekhernia gaat meestal vanzelf voorbij, maar in gevallen van hevige pijn kan in overleg met een neuroloog besloten worden om tot opereren over te gaan. Neem contact op met een arts wanneer je veel pijn heeft of dat klachten toenemen.